Descoperiți toate atracțiile turistice ale regiunii Toscana
Atracțiile turistice ale Toscanei amintesc de trecutul
său glorios și de evenimentele care au făcut din această regiune leagănul
civilizației și culturii italiene. Pe cuprinsul regiunii Toscana a luat naștere
și a înflorit orașul Florența, cunoscut la nivel global ca fiind unul dintre
cele mai frumoase orașe din lume. De asemenea, în timpul sejurului petrecut
aici, turiștii vor putea vizita și orașul Palio, al cărui centru istoric este Patrimoniu
Mondial UNESCO și care fascinează prin arhitectura sa medievală. În topul celor
mai renumite orașe din Toscana se situează și Pisa, cu turnul său înclinat,
precum și orașul Lucca, care este înconjurat de fortificații care datează din
secolul al XVI-lea. Dealurile regiunii Toscana sunt dominate de sate medievale,
vechi orașe fortificate, care, în ciuda trecerii timpul, au fost foarte bine
conservate, astfel încât și noi să ne putem bucura de frumusețea lor. Turiștii
care aleg să petreacă un sejur în Toscana vor putea vizita turnurile din San
Gimignano, zidurile din Monteriggioni, carierele de alabastru din Volterra și alte
astfel de atracții turistice. Peisajele de pe cuprinsul regiunii Toscana sunt
cu totul spectaculoase, fapt ce a contribuit în mod decisiv la dezvoltarea
turismului în zonă. Argentario este cel mai înalt promontoriu al coastei toscane,
iar datorită faunei sale bogate este considerat zonă protejată. Turiștii vor
putea vizita și Insulele Giannutri și Giglio, care sunt parte componentă a
Parcului Național al Arhipelagului Toscan și abundă de vegetație
mediteraneeană, fiind scăldate de apele cristaline ale Mării Tireniene.
Natura a fost foarte darnică cu Toscana, pe cuprinsul său
existând atât plaje acoperite cu nisip, cât și plaje înconjurate de stânci și
promontorii înalte. Din topul frumuseților orașului Toscana nu puteam exclude
satele medievale, orașele cu o istorie bogată, castelele medievale și sistemele
de fortificații, bisericile cu sute de ani vechime și mănăstirile cărora chiar
se merită să le treceți pragul. Pe cuprinsul regiunii Toscana există nu mai
puțin de 7 situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO, după cum urmează: centrul
istoric al orașului Florenza, Piazza dei Miracoli din Pisa, centrul istoric San
Gimignano, centrul istoric al Sienei, centrul istoric din Pienza, centrul
istoric din Val d´Orcia, precum și Vilele Medici.
În cea ce privește mănăstirile, vă sfătuim să
vizitați Mănăstirea Sant´Antimo. Aceasta este o fostă mănăstire benedictină,
situată în Montalcino din Toscana. Mănăstirea a fost pentru mult timp părăsită,
însă acum aici viețuiește o comunitate de călugări din ordinul benedictin
olivetan. Se crede că lăcașul de cult a fost numit după Sfântul Antim al Romei,
ale cărui moaște au fost găzduite aici în secolul al XVIII-lea. Originile
lăcașului de cult nu sunt clare, însă se crede că mănăstire originală ar data
din timpul lui Carol cel Mare, din această perioadă se mai păstrează doar absida
și portalul, care este ornamentat cu motive florale și animale. Construcția
mănăstirii pe care o puteam vizita noi astăzi a debutat în anul 1118, data
fiind însemnată pe altar și pe o coloană din stânga acestuia. Turiștii care
doresc ca sejurul în Toscana să fie unul cu adevărat relaxat se vor putea
îndrepta către stațiunile termale din zonă, precum Montecatini, Saturnia,
Montepulciano, Monsummano și BagnoVignoni, unde turiștii se vor putea bucura de
o gamă variată de tratamente.
Sejurul în Toscana va fi și un adevărat răsfăț culinar, aici
putând degusta o mulțime de preparate autohtone, care au la bază cele mai proaspete legume și cereale. Turiștii
vor putea degusta crostini, un aperitiv bazat pe ficat de pui, panzanella, care
are la bază pâine, ceapă roșie, busuioc, ulei și oțet, precum și finocchiona, o
salam aromat ce conține și fenicul. Este aproape imposibil să petreceți un
sejur în Toscana fără a degusta faimoasa Ribollita, o supă țărănească, preparată
din legume și pâine. Iubitorii de pește vor putea savura Cacciucco, o supă de
pește originară din Livorno. De asemenea, turiștii vor putea experimenta tot
felul de tipuri de carne, precum puiul, bibilica, carne de porc, carne de vânat
etc. Deserturile specifice Toscanei sunt castagnaccio, o prăjitură preparată din
făină de castane, precum și buccellato, o gogoașă umplută cu smochine uscate,
stafide, migdale și coajă de portocale.
Toscana nu stă deloc rău nici în ceea ce privește producția de vinuri, aici
producându-se cele mai apreciate vinuri din Italia, precum Brunello di
Montalcino, Vernaccia di San Gimignano, Chianti la Vino di Montepulciano și
altele.