Cele mai populare 8 atracții turistice din Roma

     Roma este un oraș încărcat de atracții antice și creștine, astfel încât o să vă fie greu să vă hotărâți ce sa vizitați mai întâi. Desigur, dumneavoastră puteți să vă faceți programul așa cum doriți, însă noi ne-am gândit că ar fi benefic să vă prezentăm unele dintre cele mai interesante obiective turistice ale orașului, pe care cei mai mulți turiști nu le ratează. Din topul celor mai cunoscute atracții turistice ale  Romei nu putea să lipsească Panteonul, Colosseumul, Fontana di Trevi și Treptele Spaniole.  Însă, odată ajunși în  Roma, veți observa că orașul are mult mai multe de oferit, astfel că va fi destul de greu să-i descoperiți toate atracțiile în timpul unui singur sejur. Așa cum atunci când spunem Paris ne gândim la Turnul Eiffel, când spunem  Roma, fără să vrem, ne vine în minte Colosseumul. Nu trebuie să fi vizitat  Roma pentru a ști despre acest edificiu antic, însă atunci când îl veți vedea în mărime naturală nu veți avea cum să nu rămâneți uluiți și să vă întrebați cum reușeau anticii să construiască monumente atât de grandioase. Colloseumul este cel mai bine conservat edificiu roman din lume și este modelul după care s-au construit arenele sportive moderne.  Piatra de temelie a Colloseumului a fost pusă în timpul domniei lui Vespasian, în anul 72 d. Hr., clădirea fiind mărită și inaugurată în anul 80 d. Hr., în timpul domniei lui Titus, fiul lui Vespasian. În perioada romană, în cadrul Colloseumului se organizau spectacole de teatru, circ, lupte de gladiatori și jocuri sportive. Împăratul și curtenii  își aveau locurile la nivelul inferior al Colloseumului, la al doilea nivel luau loc membrii aristocrației, iar populația de rând ocupa rândurile trei și patru. În apropierea Colloseumului, turiștii vor descoperi și Arcul lui Constantin. Edificiul a fost ridicat de către senat în onoarea împăratului, „eliberator al orașului și aducător al păcii”, care în anul 312 câștigase bătălia de pe Podul Milvian.

 Provincia Roma Roma poza

     În timpul sejurului la  Roma, turiștii vor putea vizita și Vaticanul, cel mai mic stat din lume și singurul stat aflat sub conducere ecleziastică a papei. Vaticanul se întinde pe o suprafață mai mică de jumătate de kilometru, însă are o mare însemnătate ecleziastică, culturală și arhitecturală. Pe cuprinsul său veți descoperi Palatul Vaticanului și grădinile ce-l înconjoară, Bazilica Sfântului Petru și Piața Sf. Petru. Noi considerăm că trebuie neapărat să vizitați Bazilica Sfântului Petru, unde veți putea admira capodopere cu o valoare inestimabilă, așa cum sunt baldachinul de bronz al lui Bernini, La Pieta lui Michelangelo etc. Nu se poate să vizitați Vaticanul și să ratați Capela Sixtina, care este populară în întreaga lume datorită tavanului împodobit cu frescele lui Michelangelo. 

 Provincia Roma Roma poza

      În topul celor mai cunoscute edificii turistice de pe cuprinsul Romei se numără și Panteonul. Deși are în spate o istorie de mai bine de 200 de ani, Panteonul este extrem de bine conservat. Edificiul antic a făcut fața cu brio vitregimii timpului și conducătorilor creștini, cum a fost cazul Papei Grigore al III-lea, care i-a îndepărtat țiglele de bronz. În anul 80 d. Hr., Panteonul a trecut printr-un incendiu devastator și a fost reconstruit cu extrem de multă măiestrie de către romani. Pentru a avea un aspect atât de armonios, arhitecții antici au recurs la un truc, înălțimea sa având aceleași dimensiuni ca diametru. Deși Panteonul era considerat de către primii creștini un templu păgân, în anul 609, Papa Bonifaciu l-a închinat Fecioarei Maria și tuturor martirilor creștini. Trebuie precizat și faptul că Panteonul este necropolă a monarhilor italieni, precum și a altor italieni celebri, cum este cazul pictorului Rafael. 

 Provincia Roma Roma poza

    Iubitorii de istorie antică care vizitează Roma, dar nu numai aceștia, vor avea ocazia de a vizita și Forumul Roman. Forumul este dispus în inima Romei, iar odată ce îl veți vizita, vă veți putea desprinde de tumultul orașului modern și veți putea descoperi o parte din măreția Romei de acum două mii de ani în urmă. Deși s-au păstrat până astăzi doar o parte a edificiilor spectaculoase, turiștii vor putea încă admira coloane, arcuri de triumf și ruinele unor ziduri ce „vorbesc” și astăzi despre măreția și splendoarea Imperiului Roman. În cadrul Forumului Roman se desfășurau cele mai importante evenimente politice și religioase în perioada romană. Începând cu secolul al VII-lea, construcțiile de pe cuprinsul Forumului au căzut în ruină, iar printre edificiile antice s-au construit lăcașuri de cult creștine. Săpăturile arheologice de pe cuprinsul secolului al XVIII-lea și al XIX-lea au scos la lumină, dintr-un strat de pământ de 10 metri, edificiile ce pot fi admirate și astăzi.

 

 Provincia Roma Roma poza

     Fontana di Trevi este fără doar și poate unul dintre primele locuri la care vă gândiți atunci când vine vorba de Roma. Această capodoperă arhitecturală datează din secolul al XVII-lea și este un adevărat simbol al Italiei. Se crede că cei ce vor arunca o monedă în această fântână vor reveni la Roma cât de curând. Apa din Fontana di Trevi este furnizată de un apeduct ce datează din vremea împăratului roman Agrippa. Fontana di Trevi a fost construită între anii 1732-1751, în onoarea Papei Clement al XII-lea. De proiectarea sa s-a ocupat arhitectul italian Nicolo Salvi. În centrul fântânii este dispus un car de luptă de forma unei scoici pe care este purtat zeul mării, Neptun. 

 Provincia Roma Roma poza

       Centro Storico este centrul istoric al orașului Roma și găzduiește o mulțime de lăcașuri de cult istorice, piețe pline de viață, palate spectaculoase și alte atracții care vă vor cuceri pe loc. Cu siguranță nu o să vă fie suficientă o singură zi pentru a-i descoperi toate atracțiile.  Aici veți descoperi și Treptele Spaniole, un loc popular pentru întâlniri și plimbări. Treptele și-au luat numele de la Piazza di Spagna și constituie o adevărată atracție pentru turiști, care vara vin aici pentru a se răcori cu  gelato, iar iarna pot savura castane coapte. La baza Treptelor Spaniole este dispusă o fântână sub formă de barcă, cunoscută ca Barcaccia. Fântâna este opera arhitectului Pietro Bernini, tatăl marelui arhitect baroc Gian Lorenzo Bernini. 

 Provincia Roma Roma poza

      Piața Navona este una dintre cele mai frumoase piețe în stil baroc de pe cuprinsul Romei. În perioada medievală, în această piață se organizau diverse festivități și curse de cai. Piața a fost reconstruită ce către celebrul arhitect Borromini, acesta fiind acela care a proiectat și spectaculoasele palate ce străjuiesc piața, precum și Biserica Sant´Agnes. 
      Roma este un  oraș înțesat de lăcașuri de cult care mai de care mai spectaculoase. Acesta este și cazul Bazilicii Sf. Ioan Lateran. Deși a fost supusă unor multiple modificări, lăcașul de cult își păstrează încă forma inițială pe care o avea în perioada lui Constantin cel Mare.  Fațada sa este construită în stil baroc și este de o frumusețe unică. Impresionante sunt și mozaicurile din absidă și tavanul din lemn, care datează din secolul al XVI-lea.

 Provincia Roma Roma poza

Atracții turistice Roma: Palatul Vaticanului

Palatul Apostolic, cunoscut și ca Palatul Vaticanului sau Palatul Papal, este reședința papei, capul Bisericii Catolice.  Palatul Apostolic găzduiește apartamentele papale, birourile guvernamentale ale înaltului cler catolic, o serie de capele, Muzeele Vaticanului și Biblioteca Vaticanului.

Citeste mai mult.

Cele mai luxoase hoteluri din Roma

    Roma este un oraș absolut fascinant, situându-se în topul celor mai frumoase orașe din Europa și chiar din lume. Pe cuprinsul său turiștii vor descoperi atracții turistice diverse, care datează din perioada antică, medievală, modernă sau contemporană. Roma este destinația perfectă pentru a petrece un sejur romantic, iar pentru ca experiența dumneavoastră să fie cu atât mai plăcută, puteți opta pentru unul dintre hotelurile prezentate în cele ce urmează. 

Citeste mai mult.